Google Website Translator Gadget

joi, 13 octombrie 2011

EDERA (Ricordi del cuore) - Amedeo Minghi

miercuri, 12 octombrie 2011

Ghid de evitare a amenzii pentru lipsa cauciucurilor de iarnă

politist
 Foto: Stefan Ciocan / Intact Images 

  • Agenţii de circulaţie nu vor putea da amenzi pentru neechiparea cu cauciucuri de iarnă, în lipsa unui reprezentant al RAR. Constatările se pot face de către Poliţia Rutieră împreuna cu RAR, sau de către RAR. Agenul de poliţie de unul singur nu poate constata abateri, şi ca atare nici să dea amenzi”, a explicat pentru Jurnalul Naţional comisarul-şef Lucian Diniţă, şeful Direcţiei de Poliţie Rutieră.
  • Ordonanţa 5 din 2011 prevede obligativitatea echipării maşinilor cu cauciucuri de iarnă atunci când acestea se deplasează pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Deci, dacă circuli pe un drum uscat – nu ai nicio problemă, dacă ai intrat pe unul cu gheaţă sau zăpadă – rişti amenda.
  • “RAR ne-a comunicat că pot fi folosite şi cauciucuri all-season, însă numai dcă au menţiunea specială de tip M, M+F,MS sau M&S”, precizează şeful Poliţiei Rutiere.
  • Atenţie! Unii întreprinzători au început să producă colante cu coduri de iarnă care sunt lipite la cald pe cauciucuri care nu îndeplinesc condiţiile ordonanţei. În această situaţie, cel care le pune în vânzare poate fi tras la răspundere.
  • Începând cu 1 noiembrie, aplicarea noilor prevederi devine obligatorie, iar perioada obligativităţii echipării cu cauciucuri de iarnă nu este limitată. Spre exemplu, este posibil ca şi în aprilie, pe anumite drumuri să existe zăpadă, gheaţă sau polei, iar în această situaţie şoferii vor rămâne obligaţi să folosească respectivele cauciucuri.
  • „În legătură cu certificatele de conformitate pentru cacuciucurile luate de afară, din punctul de vedere al poliţiei rutiere acest lucru este o aberaţie”, spune Diniţă. ”Cel care cumpără spre exemplu, o maşină din ţară, la mâna a doua, de unde ar putea primi un astfel de certificat pentru cauciucurile de pe maşină?”
  • ”În funcţie de tipul de cauciuc, înălţimea profilului pentru ca acesta să fie eficient este cuprinsă între 3 si 5 mm. Verificarea acestei condiţii o face specialistul de la RAR, pentru că nu o să bage pixul agentul de circulaţie ca să verifice gradul de uzură”, spune comisarul-şef Diniţă.
  • ”Vom da dispoziţie ca în zonele unde sunt semnalate ninsori să fie instalate echipaje de poliţie rutieră împreuăn cu reprezentanţii RAR. Aceştia, la intrarea în zona afectată de ninsoare, vor face filtre şi vor verifica dacă maşinile sunt echipate cu cauciucuri de iarnă”, avertizeză şeful Poliţiei rutiere.
  • Amenda va fi aplicată şoferului, şi nu proprietarului maşinii, pentru că şoferul are obligaţia legală de a se îngriji de pregătirea maşinii pentru drum.
  • Sancţiunile se pot da şi dacă maşina respectivă nu este implicată într-un accident. Şoferul riscă o amendă curpinsă între 9 şi 20 de puncte, adică între 5 şi 12 milioane. În cazul unui accident, şoferul va plăti şi daunele.
  • Asiguratorii au spus că nu vor acorda despagubiri în cazul accidentelor provocate de maşini neechipate corespunzător pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
  • Începând cu 1 noiembrie, la Minsterul Transporturilor, în cadrul comandamentului de iarnă va funcţiona un punct de informare privind starea drumurilor. Orice şofer, înaint de a pleca la drum se poate interesa aici pentru a afla dacă pe traseul ales există zăpadă sau urmează să ningă.
  • În cadrul Direcţiei de poliţie rutieră va exista o grupă operativă pentru monitorizare şi intervenţie. Toate maşinile poliţiei rutiere sunt echipate cu cauciucuri de iarnă iar Loganurile MCV au fost echipate de la livrare atât cu cauciucuri de iarnă, cât şi cu cele de vară. La nivelul Poliţiei Române au fost demarate procedurile de achiziţie de cauciucuri de iarnă pentru toate maşinile.
  • Cauciucurile de vară crapă la frig şi îşi pierd proprietăţile, în timp ce cauciucurile de iarnă îşi păstrează proprietăţile şi conferă condiţii suplimentare de siguranţă în trafic.
  • Studiile arată că în timpul frânării, spre exemplu, cauciucurile de iarnă sunt cu 5% mai eficiente decât cele de vară

    Anul acesta se implinesc 150 de ani de la Unificarea Italiei, un eveniment ce urmeaza sa fie sarbatorit in peninsula in perioada imediat urmatoare.

    Ca parte integranta a istoriei Italiei si din pozitia de cel mai important producator privat Italian, Fiat a ales sa fie partener in aceste festivitati si sa dedice Italiei si orasului Torino toate modelele ce vor fi produse pentru piata locala in perioada iunie-decembrie 2011. Aceste masini vor purta un logo special!3
                        PE ACEIASI TEMA
    Cezar"s big brother spunea...
    Ce cauciucuri sunt acceptate: "Să aibă însemnele M şi S. Nu trebuie neapărat să aibă fulg de zăpadă" "Legislaţia prevede că anvelopele de iarnă trebuie să aibă simbolurile M şi S (noroi şi zăpadă). Nu este nevoie să aibă şi însemnul cu fulg de zăpadă. Doar M şi S. Cele de tip "all season" sunt acceptate, doar dacă au simbolurile M şi S", a spus Stancu Sotir. gândul a scris marţi, citând reprezentanţi ai ARR, că pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, anvelopele care pe lângă expresia M plus S (Mud plus Snow) (noroi plus zăpadă) trebuie să aibă şi anumite semne, respectiv, un fulg de nea şi o creastă alpină. Oficialul RAR a ţinut să arate că, din punct de vedere legal, şi anvelopele vechi de iarnă, marcate cu simbolurile M şi S, sunt acceptate de legislaţie drept cauciucuri de iarnă, dar cauciucurile vechi pot fi îmbătrânite şi îşi pot pierde din calitatea cea mai importantă - aceea de a fi moale. "Sunt însă şi persoane care au anvelope de iarnă de acum 3-4 ani, pe care le-au ţinut la umbră, cu puţină umezeală, şi care sunt corespunzătoare. Desigur, cu simbolul M şi S", a spus oficialul RAR.
    Cezar"s big brother spunea...
    Controversa anvelopelor "all season" Un comunicat al RAR, publicat miercuri, spre prânz, pe site-ul oficial, arăta că "anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă". Acesta specifica faptul că, "întrucât nici în documentaţia de specialitate şi nici în legislaţia aplicabilă nu exista vreo referire la anvelopele denumite comercial , apreciem că utilizarea unor anvelope fără marcajul care atesta utilizarea lor corespunzatoare în condiţii de iarnă este contrară prevederilor legale şi se face exclusiv pe răspunderea conducătorului auto". Ulterior, la circa o oră, comunicatul a fost scos de pe site-ul RAR, care a trimis presei "o completare", care spunea că de fapt şi anvelopele all season ar fi acceptate, dacă au inscripţia M şi S. "Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S, din nou conform Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011. Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă ca a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată", se arată în "completarea" primită de presă, de la Centrul de Relaţii cu Publicul şi Informare Presă al RAR. "Textul Ordonantei Guvernului nr.5/2011, prin care se modifica Ordonanta Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, utilizeaza termenul "anvelope de iarnă", anvelope care se identifică prin utilizarea literelor M si S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S. Anvelopele de iarnă sunt cele care respectă şi sunt omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului Europei din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum şi montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Naţiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite CEE-ONU nr.54, după caz", se arată în primul comunicat al RAR.
    Cezar"s big brother spunea...
    Anvelope de iarnă "pe toate roţile" În schimb, pe site-ul Brigăzii Rutiere Bucureşti, miercuri la prânz era postat un anunţ care spunea fix acelaşi lucru, şi anume că "anvelopele all-season (mixte) nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă, termenul ,,all-season'' fiind doar o denumire comercială". Anunţul de pe site-ul Brigăzii Rutiere Bucureşti aduce însă şi o completare, precizând că "autoturismele trebuie dotate cu anvelope de iarnă pe toate roţile". Cele de mai sus sunt preluate de pe site-ul ziarului Gindul...
    Cezar"s big brother spunea...
    http://www.youtube.com/watch?v=clSC7APitaQ http://www.youtube.com/watch?v=rzB7hpWhqIA&feature=related

duminică, 9 octombrie 2011

Top 3 alimente esenţiale pentru imunitate si nu numai !!! LUME LUME!!

Goana dupa infrumusetare dar si dupa extraordinar a dus la rezultate nebanuite. Pentru a intra in cartea recordurilor sau pentru a atrage atentia mass-mediei, multe femei si-au pus silicoane. Desi declara ca au recurs la chirurgie estetica pentru a se simti mai bine in pielea lor, unele dintre ele .

Află care sunt cele mai bune vinuri pentru sănătate şi ce afecţiuni tratează

Află care sunt cele mai bune vinuri pentru sănătate şi ce afecţiuni tratează

Aromaţi şi plini de vitamine şi de minerale, strugurii sunt adevărate arme împotriva bolilor şi a îmbătrânirii. Nici când se transformă în vin nu îşi pierd din calităţi. Ba din contră, se câştigă proprietăţi terapeutice noi dacă în vinul de struguri se adaugă fructe şi plante medicinale.
Cei mai mulţi dintre noi consumă vin numai la ocazii speciale şi se bucură atunci, din plin, de efectul relaxant şi euforizat al acestei băuturi. Dar numeroase studii ştiinţifice arată că vinul din struguri are virtuţi de care nu ar trebui să ne bucurăm doar ocazional, ci cât mai des.
Află ce proprietăţi terapeutice forte au vinurile medicinale
Secretul acestei băuturi constă, în primul rând, în calităţile deosebite ale materiei prime: strugurii. Este demonstrat că strugurii au un conţinut bogat de vitamine (A, B1, B2, B6 şi C), dar şi de minerale precum potasiu, magneziu, fosfor, calciu şi fier, care energizează întregul organism.
Inclusiv seminţele strugurilor conţin substanţe benefice organismului, precum vitaminele E şi F. De aceea, este recomandat să mâncăm strugurii cu tot cu coajă şi cu sâmburi, pentru a beneficia de toate elementele nutritive ale acestora. Sucul de struguri, numit must, păstrează toate aceste calităţi dar nu poate fi conservat foarte mult timp, fiindcă începe să fermenteze destul de rapid. Proprietăţile terapeutice se recâştigă atunci când mustul devine vin.
Câte unul-două pahare pe zi
Conţinutul bogat de nutrienţi şi de antioxidanţi din struguri susţin organismul şi ajută sistemul imunitar să funcţioneze corect. Studiile demonstrează că infecţiile virale şi răcelile sunt mai rare la persoanele care consumă vin, iar fitoterapeuţii recomandă curele cu vin persoanelor vulnerabile, afectate de astenie, de oboseală cronică, de insomnie sau de depresie.
Aceste cure constau, în general, în a bea câte un pahar sau două de vin natural, o dată pe zi. Se recurge la o astfel de terapie doar la recomandarea medicului, iar instrucţiunile date de acesta în privinţa administrării trebuie respectate întocmai. Astfel de cure sunt contraindicate copiilor, femeilor gravide, persoanelor cu afecţiuni hepatice, precum şi celor cu probleme cardiace grave ori cu epilepsie.
Previne bolile de inimă
În componenţa vinului se găsesc o serie de substanţe antioxidante precum polifenolii, cuercitina şi resveratrolul, care împiedică acţiunea nocivă a radicalilor liberi şi ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire. Aceste substanţe contribuie şi la prevenirea bolilor de inimă, fiindcă scad nivelul colesterolului „rău" din sânge şi protejează vasele de ateroscleroză, provocă vasodilataţie, reglează tensiunea şi îmbunătăţeşte circulaţia la nivel coronarian, cerebral şi periferic. În acest fel se explică şi rezultatele unor studii care au demonstrat că vinul previne bolile cerebrale degenerative de tip Alzheimer.
Este remediu antistres
Fiindcă induce relaxare, vinul este un tonic nervos şi previne bolile care se declanşează pe fond de stres. De exemplu, într-un studiu publicat în revista internaţională „British Medical Journal" se arată că persoanele care consumă cantităţi moderate de vin, adică de la unul la şapte pahare pe săptămână, au riscuri cu 30% mai mici de a face accident cerebral.
Tot datorită faptului că este un bun remediu antistres, consumul echilibrat de vin stimulează libidoul şi creşte plăcerea sexuală prin îmbunătăţirea circulaţiei sângelui la nivelul organelor sexuale.

Topul celor mai sănătoase vinuri
Toate vinurile naturale au calităţi terapeutice, dar, dintre acestea, vinurile roşii sunt mai valoroase. Explicaţia este că pigmenţii care le dau culoarea sunt substanţe antioxidante ce lipsesc din vinurile albe. Cercetătorii de la Universitatea „Davis" din California, SUA au stabilit că, dintre mai multe sortimente de vinuri roşii, vinul Cabernet Sauvignon este cel mai preţios pentru sănătate.
El conţine cea mai mare cantitate de flavonoizi dintre toate vinurile. Acesta este urmat, în ordine, de următoarele vinuri: Petit Syrah, Pinot Noir şi Merlot. Potrivit cercetătorilor americani, cu cât vinul este mai dulce, cu atât cantitatea de flavonizi este mai mică. De asemenea, ei atrag atenţia că vinurile seci sunt mai bogate în antioxidanţi comparativ cu restul.
Ştiaţi că vinurile...
...fortifică oasele femeilor
...conţin fitoestrogeni care menţin densitatea osoasă a femeilor aflate la menopauză
...seci, roşii, conţin o contitate mai mare de antioxidanţi comparativ cu vinurile albe
Pastila tinereţii, pe bază de resveratrol
Pe piaţă există diverse suplimente alimentare pe bază de resveratrol (una dintre substanţele antioxidante din vinul roşu), care promit protecţie împotriva efectelor nocive ale poluării şi ale stresului. De asemenea, se află în lucru o formulă de medicament pe bază de resveratrol ce promite, în funcţie de doză şi de schema de administrare, tratarea obezităţii, a diabetului, bolilor de inimă şi a cancerului.
Impachetări cu struguri şi alge, contracelulitei
Extractele naturale din struguri, împreună cu cele din alge sunt folosite, în măşti de corp pentru împachetări anticelulitice.Disponibile în saloanele de întreţinere corporală, aceste împachetări presupun aplicarea măştii pe toată suprafaţa celulitică, urmată de înfoliere şi de 60 de minute de termosaună.
Astfel de tratamente pot produce slăbirea în circumferinţă încă de la primele şedinţe pe lună şi determină reducerea cu minimum un grad a celulitei dacă se efectuează câte 12 şedinţe pe lună, de câte trei ori pe săptămână.
Pe lângă efectul anticelulitic, împachetările cosmetice cu extracte pe bază de vin hidratează, hrănesc şi cresc elasticitatea pielii, estompează efectele trecerii timpului.
În creme, antirid pentru faţă şi decolteu
Antioxidanţii din vin favorizează regenerarea celulară de la nivelul pielii, de aceea, sunt folosiţi în diverse creme pentru îngrijirea feţei şi a decolteului. Şi alte cosmetice dedicate îngrijirii zilnice, precum loţiunile de corp şi laptele demachiant, pot conţine astfel de ingrediente.
Principalul lor rol este acela de a preveni apariţia ridurilor şi de a combate efectele nocive ale radicalilor liberi. Pentru a menţine pielea corpului elastică şi catifelată, se recomandă baia în vin. Se toarnă în cadă două-trei pahare cu vin, iar procedura se repetă săptămânal.
SFATUL SPECIALISTULUI
Dintre beneficiile aduse de consumul moderat de vin se poate vorbi, în special despre protecţia cardiovasculară dată de antioxidanţii conţinuţi de aceasă băutură dar şi prin creşterea colesterolului bun, HDL-colesterol. Protecţia cardiovasculară se datorează, în mare măsură, antioxidantului resveratrol conţinut în cantitate mare, mai ales de vinurile roşii.
Unii specialişti susţin că vinul ar putea oferi şi protecţie antitumorală, dar nu există suficiente date ştiinţifice care să certifice acest aspect. Contraindicaţiile consumului de vin sunt aceleaşi cu ale consumului de alcool în general: la persoanele cu istoric de pancreatită, anumite boli cardiovasculare precum cardiomiopatia dilatativă, alcoolismul şi afecţiuni din sfera psihiatrică. Dr. Adrian Copcea, medic specialist nutriţionist şi diabetolog, Cluj-Napoca

Pătrunjelul este o sursă importantă de vitamine şi de minerale care susţin organismul în lupta cu bolile

Ceea ce mâncăm participă la procesele de apărare a organismului prin furnizarea elementelor nutritive de care sistemul imunitar are nevoie pentru a funcţiona la parametri normali.
Alimentele, în special vitaminele, antioxidanţii, mineralele şi proteinele din compoziţia lor, asigură, în mod indirect, susţinerea imunitară. De aceea, mai ales în perioadele de stres, atunci când organismul este solicitat de schimbările de temperatură sau este expus la riscul de infecţii, specialiştii ne recomandă să ne hrănim cât mai sănătos.
„Lipsa ori furnizarea insuficientă a anumitor substanţe din alimente, precum proteinele, zincul, vitaminele C, E şi vitaminele din grupul B, fragilizează sistemul imunitar. Acesta, expus unor solicitări agresive sau prelungite, ar putea avea o reacţie diminuată", explică medicul primar nutriţionist Adrian Copcea din Cluj-Napoca (www.nutritionistcluj.ro). Aceste situaţii pot fi prevenite printr-o alimentaţie echilibrată, spun specialiştii.
1 Pătrunjelul, vitamina C naturală
În perioadele în care organismul se confruntă cu infecţii, nivelul vitaminei C scade. Potrivit nutriţioniştilor, aceasta este dovada că sistemul imunitar foloseşte vitamina C pe post de resursă în lupta cu bolile. „Acidul ascorbic (vitamina C) joacă un rol important în special prin proprietăţile antioxidante şi prin mecanismele antiinfecţioase", explică medicul nutriţionist Adrian Copcea.
Sursele clasice de vitamina C sunt fructele şi legumele proaspete care, consumate în fiecare zi, asigură succesul în lupta antiinfecţioasă. Printre cele mai bogate surse de vitamina C se numără măceşele. Ele conţin şi licopen, o substanţă care, la rândul ei, previne oxidarea celulelor. Cătina, consumată proaspătă sau în sucuri, conţine de zece ori mai multă vitamina C decât citricele. De aceea, ar trebui să fie în topul alegerilor noastre alimentare pe toată perioada rece.
De asemenea, în ardeii iuţi există, în medie, între 80 şi 300 mg de vitamina C, iar în pătrunjel se află o cantitate de patru ori mai mare de vitamina C decât în citrice. În plus, pătrunjelul este bogat şi în betacaroten, în vitaminele K şi B12, calciu, fier şi în fosfor, utile sistemului imunitar. Varza de Bruxelles şi roşiile conţin şi ele vitamina C, alături de alţi compuşi care stimulează imunitatea. „Puţini ştiu că surse importante de vitamina C sunt uleiul de floarea-soarelui şi migdalele", precizează medicul nutriţionist Adrian Copcea.
2 Peştele, aliat contra radicalilor liberi
Fumătorii şi persoanele care trăiesc în medii poluate, resimţind efectele negative ale radicalilor liberi, ar trebui să consume alimente bogate în seleniu, pentru a-şi întări sistemul imunitar. „Vitamina E, un antioxidant puternic, intervine în procesele imunitare împreună cu vitamina C şi cu seleniul", mai spune medicul nutriţionist Adrian Copcea.
Potrivit nutriţionistului, peştele şi ciupercile sunt surse bune de seleniu, iar acestea din urmă întăresc imunitatea şi prin stimularea producţiei de globule albe. Fructele de mare, scoicile, crabii, stridiile, langustele, dar şi organe precum ficatul şi rinichii pot fi surse importante de seleniu. Acest oligoelement limitează acţiunea nocivă a virusurilor în organism, grăbind vindecarea în caz de infecţie.
3 Carnea de curcan protejează de infecţii
Alt oligoelement important pentru imunitate este zincul, care, împreună cu vitamina C, contribuie la profilaxia infecţiilor respiratorii şi are un rol foarte important în a proteja pielea de infecţii bacteriene. Rolul protectiv faţă de infecţiile dermatologice se manifestă inclusiv în prevenirea acneei, afecţiune apărută pe fondul infecţiei cu microbul Propionibacterium acnes. Printre sursele recomandate de zinc se numără carnea de curcan, ouăle, salata verde, seminţele de dovleac şi produsele lactate. „Zincul, provenit din surse precum grâul integral, ciocolata şi cacaua, joacă un rol important în imunitate, prin participarea la procesele metabolice din limfocite (celule imunitare)", mai spune medicul Adrian Copcea.
"Sistemul imunitar foloseşte vitamina C pe post de resursă în lupta cu bolile.''
Adrian Copcea medic nutriţionist
Proteinele alcătuiesc un scut protector
Carnea este o sursă importantă de proteine necesare pentru buna funcţionare a organismului, inclusiv pentru o imunitate forte. „Carnea şi alte surse de proteine, cum sunt brânzeturile, lactatele şi ouăle, furnizează aminoacizii necesari pentru sinteza proteinelor implicate în susţinerea imunităţii", spune medicul Adrian Copcea. Carnea de pui, peştele, care conţine acizi Omega 3, şi ficatul sunt alimente ce pot aduce, dincolo de proteine cu o valoare biologică înaltă, şi alte vitamine şi minerale necesare în procesele de apărare.