Google Website Translator Gadget

luni, 7 mai 2012


Cât de puternic rămâne Băsescu?

53
text
Traian Băsescu a acumulat atâta putere pentru că ceilalţi i-au cedat-o pe a lor.
Instaurarea Guvernului Ponta este văzută de unii ca sfârşitul regimului Băsescu, dar alţii, între care şi Crin Antonescu, sunt de părere că preşedintele va fi pe mai departe un actor politic capabil să-şi exercite puterea pe o scenă aflată  în plină turbulenţă.
Soarta Cabinetului Ungureanu este expresia creşterii şi descreşterii puterii unui şef de stat care şi-a îndeplinit cu prisosinţă doar promisiunea de a fi un preşedinte jucător.
În 2009, odată cu obţinerea celui de-al doilea mandat, Traian Băsescu a ajuns la apogeul puterii sale. Prin desprinderea UNPR, a format o majoritate parlamentară obedientă, iar prin reînvestirea lui Emil Boc în funcţia de premier a transformat Palatul Victoria într-un ghişeu de primire a ordinelor emise la Cotroceni. În acelaşi timp, a câştigat controlul absolut asupra PDL prin impunerea oamenilor săi de încredere în conducerea partidului. Videanu, Berceanu sau Blaga au fost înlăturaţi unul câte unul. În esenţă, PDL a încetat să mai existe ca un partid politic. Acolo nu s-a mai discutat nimic, nu s-a mai dezbătut nimic, partidul lui Băsescu s-a aliniat în spatele şefului, precum PCR în spatele lui Nicolae Ceauşescu. Nimeni nu mai putea să aibă păreri, cu atât mai puţin critici. Ce dovadă mai bună în acest sens decât excluderea lui Cristian Preda de către Elena Udrea!
În culmea puterii personale, Traian Băsescu a pierdut în numai câteva luni şi guvernarea, şi majoritatea parlamentară, iar partidul său se află în pragul destrămării.
Este sfârşitul regimului? Paradoxal, acest lucru depinde mai mult de Victor Ponta, decât de Traian Băsescu. Preşedintele Băsescu a acumulat putere pentru că alte instituţii i-au cedat-o. Emil Boc i-a subordonat Guvernul, iar majoritatea PDL-UDMR-UNPR a renunţat la puterea legislativă a Parlamentului acceptând administrarea ţării prin asumarea răspunderii şi prin ordonanţe de urgenţă.
Ca prim-ministru, Victor Ponta are şansa de a readuce lucrurile pe făgaşul normal. Ca forţă în Parlament, USL are datoria să repună Legislativul în temeiurile lui constituţionale: preşedintele ţării nu este şi prim-ministru, iar Guvernul nu trebuie să dea legi.
De fapt, revenirea la normalitate nu înseamnă decât punerea în aplicare a Constituţiei. În Constituţie nu apare conceptul de preşedinte-jucător. Cu câtă putere rămâne Traian Băsescu în aceste condiţii? Exact cu atâta câtă prevede Constituţia pe coperţile căreia a jurat.
Ion M. Ioniţă este  Senior Editor "Adevărul"


Ion M. Ionita

Redactor-şef adjunct


15 comentarii:

  1. Stelian P.May 6, 2012 09:39 PM
    "Sunt doua restaurante informative la Tokyo. La cel numit
    Darie mai schimb o vorba cu chelnerul…rugandu-l sa scoata microfonul traditional
    pus sub masa."

    Iar chelnerul il scoate ?


    ( O SEARA SPECIFICA ROMANEASCA LA RESTAURANTUL" DARIE" DIN TOKIO. UN MICROFON SUB MASA ! )
    Totul a inceput a inceput pe GINZA la un restaurant al securitatii Romane in capitala Japonei. Fara sa stiu acest lucru ne-am deplasat acolo acum doua seri cu un grup de prieteni. Scopul a fost petrecerea intr-o atmosfera romaneasca si punerea la punct a unui tur al Transilvaniei, urmand sa anunt familia mea din Romania de aceasta intentie.
La un moment dat vorbindu-se despre Ceausecu un prieten ( un important sculptor japonez ), facand o gluma a intrebat daca nu avem sub masa plasat un microfon. Si intradevar spre stupefactia generala gluma a devenit realitate. Sub masa era intradevar un microfon, conform unei tradiiti vechii ce pare de neschimbat chiar de o revolutie.
Am devenit atenta analizand cu atentie fetele de la alte mese. Datorita meseriei de fotograf posed o memorie vizuala excelenta. Nu dupa mult timp la un bar unde ne-am dus cu tot grupul, am recunoscut un individ care fusese la ‘” DARIE ”
Simtind ca sunt urmarita ca la New York ( Studioul este tinut sub observatie neintrerupt, …..au fost doua spargeri cosecutive etc ) am anuntat discret politia. A doua o zi o alta persoana care ma urmarea a fost retIinuta de politie. Persoana “retinuta” ,un cetatean japonez a inceput sa vorbeasca. Se pare ca are multe de spus. Eu voi posta amanunte despre acest caz care incepe sa preocupe media japoneza pe http://devanewyork.blogspot.com/
Concluzia cazului se regaseste in titlul acestui comentariu. Sa va fie rusine !
    KIYOKO HORVATH OSAKA JAPAN
    Foreign Press Center Japan
    Nippon Press Center Building

    RăspundețiȘtergere
  2. TEXTUL ANTERIOR ESTE ADRESAT
    @T.BASESCU

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Cezar
    Cine este minoritarul din poza....este Coreolonul ?

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Tigrisor
    Nu a indraznit nimeni sa spuna ca sunt normal.
    Fii primul !

    RăspundețiȘtergere
  5. @ STELIAN P
    La poiezia patriotica a domnului Stelian P publicata in INFO MONDO MILITAR propun o varianta mult mai patriotica

    Acoperiti au fost, Steliani sunt inca
    Si-or fi in spatiul Cezaresc
    Chiar si la romani se-ntimpla
    Si tot securani ei se numesc.

    RăspundețiȘtergere
  6. PLANO CEL ROSU ...USOR DECOLORAT !

    Sa nu uitam camarazi militari si civili
    Sa nu uitam niciodata....Cand planoristii au fost la putere >>...

    REMEMBER: Cât PSD a fost la putere s-au dat cele mai mari tunuri din ISTORIA ROMÂNIEI !
    În perioadele 1992-1996 şi 2000-2004, cât PSD a fost la putere, s-au dat cele mai mari ţepe din istoria României. Au fost privatizate fraudulos aproximativ 6.000 de întreprinderi, evaluate la 700 miliarde de euro. Cele 6.000 de întreprinderi au fost vândute cu aproximativ 70 miliarde de euro (10% din valoarea de piaţă). Pe cele 6.000 de întreprinderi privatizate fraudulos s-au încasat, până în momentul de faţă, numai 7 miliarde de euro (adică 1% din valoarea de piaţă). Prin privatizarea ilegală a acestor întreprinderi s-au pierdut peste 6 milioane de locuri de muncă.
    Actiunea continua !

    RăspundețiȘtergere
  7. @ Coreolone
    Deranjes cu o intrebare
    Cum se cheama organul dumneavoastra nefolosibil ?
    in englezeste
    DICK
    Man's most magnificently majestic manifestation of his raw power and potency. In appearance, when hard, it resembles a rocket on the launching pad, and it has the same turbulent thrusting force and energy. Just as a rocket can send a satellite into orbit, it can send a woman into orgasm, which is no less awesome a feat.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ Mos Alecu
    Pentru reinprospatarea memoriei
    PIZDA
    Russian for vagina, cunt, pussy. Can also mean ass in expressions like dat' pizdy and poluchit' pizdy "to kick (someone's) ass".

    RăspundețiȘtergere
  9. PROPUN UN EDITORIA SEMNAT @ CEZAR
    ROBERT HORVATH O VOCE A ADEVARULUI SAU UN AGENT DE INTOXICARE ?


    UN SCANDAL INTERNATIONAL FARA PRECEDENT. VICE -PRESEDINTELE SENATULUI AMERICAN DAN VOICULESCU A FURAT 1.000.000 $ DIN TEZAURUL STATULUI AMERICA. ADMINISTRATIA OBAMA CERE RESTITUIREA BANILOR SI EXTRADAREA FARA INTARZIERE A CETATEANULUI ROMAN!!!


    FBI Headquarters
    935 Pennsylvania Avenue, NW
    Washington,


    FBI
    Robert Mueller Director of the Federal Bureau of Investigation
    Stimate domn
    Ma numesc Robert Horvath Deva . Sunt Presedintele companiei Devartes
    Studio Internatiional New York. Sunt jurnalist de investigatii specializat in terorism
    si transport ilegal de armament.
    In calitate de cetatean american cer fara intarziere deshiderea unei anchete in legatura cu furtul
    unui milion de dolari din fondul CIA .
    DOCUMENT CIA :
    Statele unite au cheltuit zeci de milione de dolari pentru a obtine ultima tehnologie sovietica . Vanzarea sa facut prin Marin Ceausescu iar banii au fost depusi in conturi elvetiene. Acesta a fost " sinucis " de o echipa a serviciului extern romanesc
    condus de Dan Voiculescu. Ultimul cec de un milion de dolari a intrat astfel direct
    im buzunarul cetateanului roman

    C.I.A :
    CEAUSESCU A VANDUT ARME RUSESTI AMERICANILOR.

    "United States spent 500 milions $ in the last 10 years on the purchase of advanced Soviet arms from a network run by two brothers of Nicolae Ceausescu,
    The arms sales were controlled by Lieut. Gen. Ilie Ceausescu, then Deputy Defense Minister, and Marin Ceausescu, who ran Romania's trade mission in Vienna and who negotiated the sales.
    Legatura intre serviciul american sa facut printr-un tanar diplomat
    roman ( Melescanu ) stationat in Europa si la ONU..."
    Acesta fuseses contactat de americani la New York.
    Tratativele au continuat si au fost terminate cu success pentru livrarea a 7 sau 8 tipuri de rachete tactice aer-sol si sol-aer, pe care Nicolae Ceausescu le-a cumparat dela Moammer Gaddafi si care ne-au fost livrate pe coasta de Est in schimbul a catorva zeci de milioane de dolari depusi de C.I.A. intr-un cont cifrat la o banca elvetiana.
    Marin Ceausescu, ajuns consiler la Ambasada RSR din Austria, s-a intalnit in secret cu seful de statie C.I.A. din Viena in vara anului 1987.
    Guvernul american a incercat sa salveze viata lui Marin Ceausescu, dar echipa operativa C.I.A. a sosit la ambasada romana din Viena in momentul in care echipa DEA condusa de care il spanzurase pe Marin Ceausescu in subsolul ambasadei tocmai parasise cladirea...
    Remit documentatia necesara................Date de contact.
    Cu multumiri anticipate

    RăspundețiȘtergere
  10. @RH-zici,peste tot,ca romanii au facut si au dres ,toate smecheriile de pe coaja pamantului>Atunci cum se face ca suntem cea mai saraca natiune dintre tarile"rasarite"?Cred ca tu esti platit ca sa minti ,precum Antena 3,tind sa cred ca esti mai naiv decat consateanca ta ,Mareana Campeanu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dragul meu Tigru
    Ridici o problema serioasa. Am calatorit mult si pot face comparatii. Romanii sunt una din cele mai inteligente
    natii depe pamant. Talentati, inteligenti si smecheri. Popoarele vechi au aceste caracteristici....evreii, grecii, italienii,
    armenii etc. Romanii spre deosebire de ei nu au avut deschidere spre mare...ramanand agricultori.
    Popoarele din apus au trecut prin doua revolutii industriale...iar SUA si Japonia, Corea de sud traiesc a treia.
    .....
    Romanii pusi in conditii egale se descurca la fel ca ceilalti. Lasa lenea la o parte si devin intreprinzatoti.
    Un alt aspect este geografia....cu cat esti mai aproape de apus....lumea traieste mai bine. Ardealul este inainte
    De aceia gospodaria unui taran roman de langa Brasov nu se deosebeste de a unul sas.
    Din pacate Romania este singura tara din lume unde capitalismul nu functioneaza....pentru ca nu exista.
    Declar pe fata....
    ECONOMIA ROMANIEI NU EXISTA ! ROMANIA VA AJUNGE IN 2050 LA NIVELUL CEAUSESCU. INDUSTRIA A DISPARUT
    APROAPE COMPLECT. 96% DIN PRODUSELE AGRICOLE SUNT IMPORTATE. 1/3 DIN FORTA DE MUNCA A PLECAT
    ROMANIA TRAIESTE NUMAI PRIN ECONOMIA SUBTERANA SI BANII TRIMISI IN STRAINATATE,
    Economia romaneasca este numai pe hartie si in imaginatia politicienilor
    ESTE TARA CU CEA MAI MARE DISCREPANTA DE VENITURI. 3-5 LA SUTA DETINE INTREAGA PUTEREA FINANCIARA
    SI POLITICA. RESTUL DE 95% DETINE NIMICUL SI MIZERIA.
    -----ROMANIA ESTE SINGURA TARA DIN LUME UNDE NUMARUL PENSIONARILOR SI SOMERILOR DEPASETE CU 40% DIN CAMPUL MUNCII.
    Daca esti interesat de aceasta problema sugerez sa scrii un editorial. Va naste o discutie intradevat interesanta,
    Eu sunt cineast de meserie.....castig binisor .....nu am nevoie si timp pentru castiguri suplimentare.
    Antena 3 este in mana motanului pe care incerc sa-l trimet in catuse
    Nu stiu cine este doamna Campeanu. Daca are sani frumosi si piciare lungi sunt interesat sa o cunosc la fata si la trup.
    Respecte si ganduri de bine pana la atacul tau urmator.

    RăspundețiȘtergere
  12. @ TIGRI 2
    CITESTE CU ATENTIE
    ROMANIAN ECONOMY IN 2012. ROMANIA IN DEEPENING CRISIS ...
    Monday 6 of February 2012 at the Institute of International Relations and Economic Cooperation ... In 2050 the Romanian economy will reach the level of 1989 as a historic .... de Institutul de Relatii Internationale si Cooperare Economica.
    centruldiplomatic.wordpress.com/2012/.../romanian-economy-in-2012- romania-in-deepening-crisis/ - Cached - Similar

    RăspundețiȘtergere
  13. Astea-s previziuni Laplace,dar ce economia unui stat urmeaza acelasi trend timp de 30 de ani?Poate , cine stie ,trecem la socialism ,inapoi la SSMD[societatea socialista multilateral dezvoltata]si apoi am trece la comunism dar....ce ne facem cu tziganii???

    RăspundețiȘtergere
  14. ###
    Ce ne fa-facem cu tiga-ganii
    Daca vi-vin americanii
    Si ne ti-tzipa din service
    Si ne pu-pushca cu alice?

    RăspundețiȘtergere
  15. TIGRI 2
    -Cred ca este cazul sa vorbim de RE INDUSTRIALIZAREA ROMANIEI. Probabil este necesare o industrie
    moderna bazata pe produse agricole.
    - Atat cat bugetarii reprezinta majoritatea populatiei asistam la un "socialism" mascat.....
    - Clasa de mijloc este in formare. Fara existenta nu se poate creia democratie.
    - Clasa politica actuala reprezentind clasa de comunisti si securisti ( aliata cu clanurile tiganesti ) venita la putere este falimentara.
    Poate scrii un editorial. Sunt interesat de parerea celorlalti.
    Pana la primul atac.....cu respect

    RăspundețiȘtergere

HAI, UIMITI - MA !
Comentariul va evidentiaza starea..naturala si capacitatea de analiza si sinteza!