Google Website Translator Gadget

sâmbătă, 28 mai 2016


Aproape 1 miliard de euro pentru dotarea Armatei Române

255
0
DISTRIBUIȚI
CHIŞINĂU, 28 mai – Sputnik. Armata Română se pregăteşte să cumpere tancuri, transportoare blindate, lansatoare de rachete şi o escadrilă de avioane de vânătoare. Pentru această achiziţie este alocat aproape un miliard de euro.
România intenţionează să înlocuiască TAB-urile cu transportoare blindate moderne. Pentru acest contract, care valorează 800 de milioane de euro luptă cinci producători din ţări NATO. Fiecare dintre ei este dispus să investească în fabrica de la Moreni, ca să producă maşinăriile de război chiar în Romania.
„Estimăm ca primele transportoare să intre în dotoarea armatei în 2018 —2019”, a declarat secretar de stat în Ministerul român al Economiei, Neculai Banea.
ecanică din Bucureşti, care a produs de-a lungul vremii peste o mie de tancuri, se află acum în stare critică. Potrivit presei române, colosul industrial îşi caută salvarea printr-un parteneriat cu americanii de la Chrysler. Jeep-urile 4×4 ar putea fi produse la Bucureşti dacă vor fi suficiente comenzi din partea armatei. Americanii au adus în curtea fabricii 2 modele, în speranţa că le vor stârni interesul generalilor români care au la dispoziţie bugetele de sute milioane de euro.
Ministerul român al Apărării a cerut oferte şi pentru 270 de tancuri de la producătorii de armament din străinătate. Uzina mecanica din Bucureşti speră să aibă şanse şi la acest contract. Reprezentanţii întreprinderii poartă discuţii cu Kraus Maffai, producatorii temutului tanc „Leopard 2” din dotarea armatei germane.
Marina română va investi 190 de milioane de euro în modernizarea fregatelor „Regele Ferdinand” şi „Regina Maria”.
Forţele aeriene vor să cumpere încă 12 avioane de vânătoare, 54 de sisteme de rachete sol-aer şi 36 de obuziere.
Potrivit presei române, în următorii 10 ani, Armata română va avea pentru prima dată un buget echivalent cu 2% din produsul intern brut.

joi, 26 mai 2016

Ionel Tudorache - La Chilia-n port

miercuri, 25 mai 2016

Mirela Petrean - Se duc anii unul cate unul

duminică, 22 mai 2016

Editorial la Pulsul Geostrategic 214 - Operaţiunea NATO “Brilliant Jump” (Saltul Inteligent)

Operaţiunea NATO “Brilliant Jump” (Saltul Inteligent)
Corneliu PIVARIU

Ne aflăm la mai puțin de două luni de reuniunea NATO de la Varșovia, înaintea căreia se va desfășura și operațiunea menționată în titlu și care, după părerea noastră a fost bine aleasă. “Saltul Inteligent” al NATO a început însă din 2003, odată cu crearea Forței de Răspuns NATO (NRF). Cu ocazia Summitului NATO din 2014 din Țara Galilor, alianța a decis să întărească în mod substanțial capacitățile NRF, prevăzută să ajungă la 40.000 militari, ca un răspuns la noile amenințări de securitate care le prezintă Rusia, începând cu agresiunea asupra Georgiei din 2008, dar și a riscurilor și amenințărilor venind din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
În cadrul NRF a fost creată o brigadă multinațională cu 5.000 de militari, formată din 5 batalioane și unități din forțe speciale terestre, aeriene și maritime, grupate în Very High Readiness Joint Force (VJFT), concepută a acționa imediat (cu circa un batalion în 48, maxim 72 de ore) după primele indicii privind apariția unor potențiale amenințări. Totalul forțelor are un timp de răspuns de 5-7 zile, iar în caz de nevoie efectivele pot fi suplimentate cu încă două brigăzi.
Conform declarațiilor secretarului general NATO Jens Stoltenberg, cu ocazia vizitei la Comandamentul Diviziei Multinaționale NATO de Sud-est la București, la 12 mai 2016, NATO răspunde provocărilor accentuate de securitate (cum nu au mai existat de decenii)  în Europa, violenței și instabilității din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, “unei Rusii tot mai insistente, responsabilă pentru acțiuni agresive în Ucraina” pentru a asigura securitatea popoarelor țărilor membre “inclusiv, dacă este nevoie, prin operațiuni conform Articolului 5”. De altfel în perioada respectivă (5-13 mai) a avut loc și exercițiul militar de cooperare regională “Dacian Lynx 2016”, la care au participat 250 de militari din 11 state membre NATO, conceput pentru a evalua dacă a fost atinsă Capabilitatea Operațională Inițială  și capacitatea de a exercita comanda și controlul asupra Unităților de Integrarea a Forțelor NATO din România, respectiv din Bulgaria.
În același context, la 5 mai, un feribot venind din Varna-Bulgaria, a descărcat în portul georgian Poti echipament militar (inclusiv tancuri M1A2 Abrams și transportoare bilidate Bradley), pentru exercițiul militar “Noble Partner 2016”, început la 11 mai și care va dura până la 26 mai. Participă militari din SUA (650), Marea Britanie (150) și Georgia (500), urmărind creșterea interoperabilității trupelor terestre gerogiene cu unitățile NATO aparținând NRF.
Nu în ultimul rând, la 12 mai Secretarul General NATO a participat la activarea sistemului de apărare antirachetă Aegis Ashore de la Deveselu - România, iar la 14 mai la începerea construcției facilității antirachetă de la Redzikovo – Polonia. La inaugurarea bazei de la Deveselu, Jens Stoltenberg a spus, printre altele: “Scopul NATO este clar: să ne protejăm cetățenii și teritoriul împotriv oricărei amenințări... Nicodată nu vom ști cu siguranță cu ce provocări ne vom confrunta. Cei 67 de ani de istorie NATO ne-au demonstrat aceasta. Dar am învățat și importanța de a fi pregătiți să ne apărăm națiunile de orice amenințare, în orice moment. În această privință, ceremonia din această săptămână de la Deveselu și începerea lucrărilor la Redzikovo reprezintă importanți pași de progres”.
Menționăm că, în condițiile reprezentate de anexarea prin forță a Crimeei de către Rusia, Kremlinul a luat noi măsuri de escaladare a tensiunilor în Europa de Est, prin decizia de a-și întări substanțial forțele din Kaliningrad (amenințând inclusiv cu amplasarea de rachete nucleare), înființarea a noi trei divizii dislocate în estul Rusiei în apropierea frontierelor cu Norvegia, Finlanda, Estonia, Belarus și Ucraina. De asemenea Rusia a anunțat că pe șantierele navale Mora din Feodosia - Crimeea, a început construirea primei nave militare Shtorm (parte a proiectului 22800, ce prevede construirea a 18 asemenea nave) dotată cu 8 rachete Kalibr-NK (bătaie 350-2.500 km și precizie de lovire de până la 3 metri), programată a fi livrată la finele anului 2017. Prezența mai multor nave de acest tip în Marea Neagră va duce la schimbarea raportului de forțe navale în Marea Neagră, dacă NATO nu ia măsuri corespunzătoare. De altfel ocuparea Crimeei de căre Rusia a dus la o și mai mare prezentă militară rusă în zona Mării Negre, după unele date insuficient confirmate Rusia a redeschis baza de submarine de la Balaklava (operațională pânâ în 1993, închisă în 1996) și ar intenționa inclusiv amplasarea de armament nuclear în Crimeea. Probabil aceste elemente l-au determinat pe președintele turc Recxep Tayyip Erdogan să declare la 11 mai, “Marea Neagră aproape a devenit un lac rusesc”. Mai adăugăm că Rusia se npregătește să testeze una din cel mai puternice rachete balistice intrecontinentale RS-28 Sarmat (Satan2), cu o rază de acțiune de peste 10.000 km și 15 focoase termonucleare. După teste, racheta ar urma să intre în dotare din 2018.
În aceste condiții sperăm că reuniunea NATO de la Varșovia din 8-9 iulie va lua măsurile corespunzătoare, inclusiv crearea unei flote NATO în Marea Neagră, executând astfel “Saltul Inteligent”.