Google Website Translator Gadget

vineri, 1 iulie 2016


http://images.vfl.ru/ii/1413976573/8c5daaff/6718163.gif

marți, 28 iunie 2016

Amadeus (Electric Quartet) - UP! We celebrate You

luni, 27 iunie 2016

Spike SR (Short Range)

SPIKE lr
                                                                                                        Spike LR
O racheta care noua ne lipseste cu desavarsire. Practic am cumparat rachete Spike LR pentru inca un batalion de MLI 84 Jder (un lucru foarte bun), dar le vom folosi si pentru infanterie (un lucru nu foarte bun).
Numa’ ca una-i una si doua sunt mai multe, Spike LR nu este o racheta pentru infanterie desi poate fi folosita de catre aceasta cu ajutorul unui sistem de lansare pe un trepied. Doar ca greutatea sistemului (racheta + trepied de lansare) este de 27 kg, lungimea rachetei – 1,6 metri, iar raza un pic cam prea mare – 4000metri.
800px-Spike_missile_launcher_3
                                                                               Command & launch unit (CLU) – 13kg
Aceasta racheta poate fi folosita de catre infanterie doar de la bordul unor vehicule, in nici un caz nu poate fi folosita “de pe umar”, astfel ca infanteria romana este cu totul descoperita pe zona mijloacelor AT mobile si usoare cu raza scurta.
O racheta care cantareste cu tot cu sistemul de lansare 27kg, cu greu poate fi incadrata la categoria arma AT pentru infanterie, vanatori de munte, infanterie marina, parasutisti, etc, etc, iar pentru lupta in zonele urbane trebui sa ne luam gandul.
Un alt inconvenient este raza foarte mare, greu ca un infanterist pitulat printr-un tufis sa vada la 4000m, basca ca racheta nu poate ataca tinte sub 200 metri. Acum sa lasam dronele, cercetasi si alte asemenea, in principiu – in orice armata serioasa – servantul rachetei AT trebuie sa poata vedea tinta in mod direct, prin propriile mijloace de achizitie a tintei.

Spike LR este o racheta dedicate AT
Spike SR
Dar exista si Spike SR (racheta pe care eu am crezut initial ca au cumparat-o), o racheta care canatareste 9 kg gata de lansare, poate fi folosita si lansata din spatii inchise si are o raza de actiune mai normala, intre 50m si 1500, adica exact distanta optima de angajare de catre infanterie a tintelor blindate.
Plus ca SR are la dipozitie si un cap de lupta de tip Penetration-Blast-Fragmentation (PBF), foarte util in lupta urbana, impotriva fortificatiilor, etc. Astfel aceasta racheta se incadreaza in ceea ce generic s-ar numi “artileria infanteriei”, alaturi de aruncatoare, AG 7 sau AG 9, desi acesta din urma are sens sa-l folosesti doar montat pe un vehicul rapid.
Una peste alta aplaudam decizia de a cumpara noi rachete Spike LR (numite si X 5 la noi) cu atat mai mult cu cat elicopterele Puma Socat pot lansa atat Spike ER (X8 la noi, cu raza maxima de 8km) cat si Spike LR, astfel ca aceasta crestere de stoc pe varianta LR este binevenita.
Doar ca problema unui mijloc de lupta anti-tanc modern pentru infanterie a ramas nerezolvata.
De foarte curand Rafael a anuntat ca tocmai ce a livrat – pentru prima oara la export – racheta Spike SR, fara sa anunte cine este clientul si pentru o secunda am visat frumos. Din pacate nu suntem noi.
GeorgeGMT