Google Website Translator Gadget

miercuri, 24 august 2016

DIN APLICATII : ASIGURA FATA , DE UNDEVA DIN ......SPATE !!!?? ____________________________________________________________By CZar

      A mai trecut vremea .  Pe epoleti s-au adunat deja cateva stelute!!. Armata incepea , incet da sigur , sa stinga din motoare.  La mai mare pret era acum contributia in economia nationala-agricultura , canale , Transfagarasan si altele .
                                             Activitatile se redusesera ca pondere si amploare ! Se lucra mai mult la asa zisul antrenament al cadrelor pe harta ,cu plimbari demonstrative in teren!  DMH (directia de miscare a hartiilor )crestea , se umfla si devenea tot mai importanta . Harta , colorata cat mai frumos , cu tenta groasa si-n degrade , avea misiunea  sa opreasca inamicul ...!!
                                        In acest context , a merge in teren cu  tehnica din dotare era un lux mult prea mare!
                 SI totusi , la o aplicatie tactica , s-au primit de la imparatie toate aprobarile , pentru marcarea unor momente cu ceva tehnica blindata !
                    Subsemnatul primeste misiunea de a actiona ca element de avangarda pe un traseu , pe care urmau sa se deplaseze fortele principale . Cu harta bine garnisita  si cu cativa ofiteri , fiecare in parte reprezentand in fapt subunitatile comandate , ne inghesuim intr-un- tabc-si plecam sa facem siguranta traseului.. Legatura cu esalonul superior se realiza prin statii radio. Este de la sine inteles , ca o atare chestie , nu ne impresiona prea grozav si o tratam mai mult ca pe un moment de relaxare!
                     Sefii in schimb , se dadeau de mama focului sa acorde momentului o importanta peste masura si sa ne gratuleze , cand ne prindeau cu critici aspre.. Nu aveam capacitatea sa apreciem importanta actului  de pregatire intensa a cadrelor - ziceau ei..     Noi -  ziceam ca nu ne prea foloseste , normal ca peste tot , diversitatea de opinii. Asa stand lucrurile , pornim la drum cu viteza maxima si dupa cum , in drumul nostru , trebuia sa trecem  prin cateva comune , care - ghinion , aveau birturile dechise , ne gandim ca nu ar fi rau sa oprim la unul dintre ele.! Oprim , mascam tabc-ul mai pe dupa birt si ne dam si noi ca ,, ofiterii" -  nu , la un gratarel., o berica , o cafea ! Voie buna ,  veselie , dar timpul trece repede , mai repede decat realizam . Intre timp , cum era si normal cu harta pe masa , transmiteam fortelor principale ultimile impresii-: drumul e practicabil , podul x,y in stare buna , inamic  de nicio culoare - mai luam un mic si-o bere!. Taman cand  ne hotaram sa incalecam si sa plecam ,  un zgomot de  motoare si fix prin fata birtului trec in viteza - ca doar noi comunicasem ca-i drumul bun - ,,Fortele principale' !!                                                                                                                                                          Acum , incepe marea distractie: Fortele principale  aleargau  sprinten in fata , iar noi , fortele din avangarda , le asiguram marsul ....fiind cativa km  in ..spate!
         Fiind o aplicatie de antrenament - mai mult teoretic-, cererea de rapoarte era tot mai mare ! Noi , cu harta pe genunchi , nu mai pridideam sa transmitem,,esalonului" ce si cum era situatia tactica cu care urmau sa se confrunte , stare podurilor si-a comunicatiilor etc.Pana la un punct, treaba mergea struna! Ca niste bravi comandanti ce eram , citeam cu sarg harta , mai puneam,,floricele" militare si trimiteam rapoartele cerute.
         In,, biluta "noastra cu circumvolutiuni mai mult sau mai putin reliefate, se ducea insa o lupta paralela- cum facem sa depasim coloana fara a fi observati ?  Situatia se precipita pe masura ce Fortele se apropiau de zona in care se presupunea ca se organizeaza intrarea in lupta". Daca ramaneam tot in spate , eram pierduti ! 
          In aceasta framantare intensa si cu un consum de energie intelectuala , peste medie , unul -cu stelute si imaginatie , care ma mai scosese si din alte incurcaturi cu inamicul - zice :
        -    Auzi sefu?
        -   Zii  Nelson (asa il gratulam eu)  ,   dar repede si ceva destept , ca nu prea mai avem timp !   
          - Nu ai impresia  ca ,, astia" inainteaza mai ceva ca nemtii cand au intrat in Rusia ?  Basca fapul ca merg ca boierii numai pe asfalt !
            - La ce te gandesti , Nelson?
            - Pai sefu , acolo o situatie tactica , un pod distrus , un atac aerian ce dracului ca doar suntem in,, lupta"  !! 
             -Asta-i Nelson , repede harta , cauta o ruta ocolitoare , la un pod distrus !                                   -    Secretaaaar (tot cu stelute ! ) scrie radiograma , transmisionist baga indicativ de extrema urgenta  etc,etc.....
               Uite asa , mergand pe principiul , acum sau niciodata , transmitem o radiograma catastrofica , cu un pod distrus , posibile campuri de mine pe langa el , forte   inamice care se zaresc la distanta - elemente ale cercetarii inamicului etc. . Cerem imperios sa se schimbe ruta de deplasare , indicadu-le drumul sigur de urmat. Sigur ,sigur dar , cam greu sa mai iesi de pe coclaurile prin care intrai . Situatia parea credibila  si ....s-au conformat !!
.               Noi , am mai pus cateva crengi pe tabc - ul nostru , i-am dat gaz , ca doar eram pe asfalt  si ne-am reluat locul natural  si ,..binemeritat in dispozitiv!!
               Aplicatia a mai durat . Nu prea ne vedeam cu ,,victimele" noastre caci eram tot timpul mai in fata.
              Bineinteles , am solicitat juraminte ca nu scoate nimeni nici un cuvintel despre cele intamplate ! S-au tinut , dar nu prea mult juramintele facute. Mai ca uitasem , pana cand am realizat ca anumite persoane , se  uitau cam in dunga la mine  ! Altii susoteau si isi dadeau coate  -grea aplicatia , grea ??!!                                                                                                                               Eu pamant,nu stiam si nu vazusem NIMIC!!...
                                                  ****

luni, 22 august 2016


Marile puteri europene pregătesc Brexit-ul. Bătălia cu Marea Britanie începe pe insula Ventotene

21 aug 2016 / 22:46

Cele trei mari puteri europene, Germania, Franța și Italia, se întâlnesc luni pe insula Ventotene, pentru a stabili calendarul ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar. Vor fi discutate și măsurile care se impun pentru a consolida Uniunea Europeană. Premierul Italiei, Mario Renzi, președintele Franței, Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel pregătesc o reacție comună la Brexit. Hotărârea celor 27 de membri UE va fi luată la summitul de la Bratislava, din 16 septembrie. 
”Mai multă Europă” vs. ”Federația de state europene”
Viziunile liderilor diferă. Hollande și Renzi vor ”mai multă Europă”, adică un nivel mai mare de integrare, o armonizare a deciziilor, dar și o politică economică mai ofensivă, cu o intervenție sporită a Bruxellesului în sprijinirea economiei.
Angela Merkel dorește păstrarea staus-quo-ului, temându-se că măsurile de integrare europeană ar aduce voturi forțelor care doresc fragmentarea blocului comunitar. De asemenea, Merkel nu renunță la politica de austeritate, criticată de tot mai mulți aliați europeni. Cancelarul german susține că trebuie îmbunătățită funcționarea UE, nefiind momentul pentru o federație de state europene.
Cum se împarte influența între Germania și Franța
În pregătirea summitului de la Bratislava, liderii vor căuta sprijinul celorlalte țări membre. Întâlnirile acestora cu  lideri din state mai mici ar putea desena harta influenței pe care o au marile puteri continentale.
Merkel face un adevărat tur de forță,  întâlnindu-se cu 10 șefi de stat sau de guvern din UE. Cancelarul german va vizita capitala Estoniei, Praga și Varșovia, va primi la Berlin vizita premierilor din Danemarca, Olanda, Suedia și Finlanda, iar la Castelul Meseberg îi va invita pe președinții Bulgariei, Croației și Sloveniei.
Rămâne de văzut care va fi agenda lui Francois Hollande. Cu două zile înainte de summit președintele Franței va vizita România, după cum a anunțat președintele Iohannis cu ocazia recepției din 14 iulie.
Ventotene, locul în care a fost scris manifestul european
Insula Ventotene a fost aleasă de premierul Italiei pentru simbolisitica legată de UE. Aici au fost ținuți prizinieri doi intelectuali de forță ai Italiei, în timpul celui de-al doilea război mondial. Ei au scris manifestul de la Ventotene, cerând înființarea unei federații de state pe continent. Renzi, Hollande și Merkel s-au mai întâlnit în această formație imediat după referendumul din Marea Britanie. Renzi a numit votul pro-Brexit un eșec politic și un semnal de trezire pentru Europa.