Google Website Translator Gadget

sâmbătă, 16 aprilie 2011

Atunci , mi-am blestemat zilele-atunci ,am blestemat armata!__________By Czar

                                  Ne apropiam cu pasi repezi de sfarsitul  anului trei .Ne simteam pregatiti,cu pieptul de arama .In piept,cu inima cat lopata lu'Stalin!. Ne simteam ofiteri!. Mai aveam de trecut insa,cateva hopuri. Dar nu conta pentru noi . Nimeni si nimic nu ne statea in cale!
                  Finalizam pregatirea, in tabara de instructie Daia.
 Un loc pitoresc si bine mobilat, pentru nevoile noastre ,in acea perioada. Daca ar fi sa amintesc numai, pista cu obstacole . Mult mai bine dotata si mai sofisticata ,decat ce vad acum pe la televizor.( unde se instruiesc asa numitele trupe speciale). Nu serveam masa de pranz, pana nu faceam ,,o trecere"! Ne distram !. Spargeam baremele stabilite in carti.! Faceam intre noi concursuri,puneam pariuri.  Ne distram pur si simplu!
   Aveam cu noi tancuri, reale. Acestea participau la pregatire. Urcam si coboram de pe un T-55 aflat in miscare desigur,mai ceva, cum urca zmecherii, treptele discotecii, in ritm de Hip -Hop . Ne distram !. Poate  chiar mai bine!  Se mai intampla sa pice cate o ploaie. Atunci, era un pic mai dificil. Era nevoie de mai multa concentrare, caci totul aluneca. Ca sa fie si mai distractiv ,senila tancului, obisnuia sa mai arunce -a dracului , cate o lopata ,doua .trei de namol. Daca o primeai in piept si nu chiar in fata, puteai considera ca,  acolo sus,cineva te protejeaza.!
          Se anunta activitate ,,importanta": Trageri de lupta, cu mitralierele de pe TAB.
 Pentru aceasta ,trebuia sa ne deplasam in mars-pe jos,pana la Avrig. Aproximativ 40 Km ,daca mai retin bine!
   Plecam pe inserate,dotati ca un pom de Craciun. Trecem peste vai si peste dealuri, asa cum ii sade bine militarului. Ajungem dis de dimineata. Putina odihna,dupa care, incepem tragerile. Incheim activitatea,pregatim echipamentul  pentru deplasare si drumul inapoi spre tabara Daia
           Mai aveam de batut cu pasul ,pe timp de noape, cam zece -cinsprezece km. Vremea, dadea semne de schimbare, inca de cu seara. Acum, se porneste o ploaie torentiala,ploaie ce avea sa ne insoteasca pana la ajungerea in tabara !.
     Facuti fleasca,cu o greutate cel putin dubla in spate, pe un intuneric ca de zmoala ,ajungem in sfarsit la locul cel mai dorit.-baraca unde eram cazati!
     Aruncam pur si simplu echipamentul de pe noi. Totul era ud si inoroit. Armele se amestecau cu bocancii si  celelalte. In intunericul de nepatruns, totul este aruncat la intamplare.
      Mai injurand,   mai chicotind, reusim sa ne varam sub paturile ,de bine de rau, uscate. Facuti covrig incepem intr-o liniste desavarsita, programul de dardaiala-controlata ,pentru a ne mai incalzi. Incet ,incet atipim.
     Sa tot fi fost ora 02-02.30  . O voce puternica si pe care nu o puteam confunda:
             COMPANIA..x...ALARMAAAA!!!!
    Liniste deplina. Toti speram ca. nu e vorba de noi. Nu putea fi vorba de noi ! Si totusi......
        Comandantul, realizand ca este foarte posibil sa se confrunte cu o mica ..razmerita(insubordonare) la lumina chioara a unei lanterne, incepe sa strige pe nume ,pe cei care erau desemnati sa conduca plutoanele!
       -   Elev plutonier Popescu  -la mine ! Si tot asa pana cand ii strange pe toti.
    Ceilalti stateam ca popandaii sub paturi,sperand sa se intample o minune si sa renunte!  Ti-ai gasit......Sefii nostri directi,primesc misiunea si termenul limita in care trebuie sa fim echipati si gata de actiune(lupta)
            Acestia fiind trup din trupul nostru,altfel puneau problema si altfel discutau:
                      - Bai, va ia mama dracului!  Avem zece minute, pentru a fii echipati si gata de deplasare!Miscaaa......
    Apoi, la o asemenea veste  spiritul de militar instruit ce salasuia in inima si cugetul fiecaruia ,nu putea sa nu reactioneze
    Orbecaind prin intunericul de nepatruns,tragem pe noi toalele ce musteau de apa si erau mai grele datorita namolului colectionat pe drum.Bocancii parca erau niste troace flescaite si pline pe jumatate ,cu un lichid nedefinit.
      Sa tot fii trecut 2-3 minute iar noi deja, printre injuraturi si blesteme ,ne intram in pasa obisnuita
  Striga cate unul;
          -Baaaa cine are un veston in plus ca eu nu-l gasesc.....
          - Ia de aici- se auzea un binevoitor amabil din cealalta parte..............si pleosc o ranita flescaita si plina de apa
          - Nu eu ti-am cerut nenorocitule........nu ti-ar mai da ..........
       Trec cele zece minute! Noi suntem echipati ,care cum si gata sa primim misiunea de lupta!
       Comandantul, cu un ton grav ,ne informeaza ca, in contextul general al actiunilor bla,bla....... un nenorocit de desant aerian   de valoare pluton ,a debarcat pe dealul x si  s- a consolidat la teren urmand sa....bla bla!
       Noi trebuia sa ne deplasam in mars fortat,aproximativ 8km si sa-i dam peste bot.
 Se distribuie munitia de manevra,cateva petarde care sa imite artileria ,se mai fac unele precizari si ..pornim
       Dealul cu pricina,ne era foarte cunoscut.Pe el salasuia o stana . Obisnuiam sa mai facem cate o vizita si mai realizam mici trocuri cu ciobanii. Dadeam o conserva, doua ,o sicluta cu cata alcool si plecam cu cas, lapte etc. Determinarea de a nimici inamicul care pusese stapanire pe stana, era deci maxima.!
      Ne-am gandit ca ar fii bine sa-i introducem si pe ciobanii in atmosfera tactica  !Drept urmare, ne deplasam in liniste deplina ,pana cand incep cainii sa dea semne de neliniste! Ploaia dupa cum am spus ,continua cu fulgeraturi  sinistre in noaptea blestemata!!
     Ne desfasuram ,alergand in noapte ca niste naluci intunecate. La un semnal, aruncam cu petarde cat mai aproape de stana si deschidem focul din toate partile
    Cainii inebuniti,dau gramada peste ciobanii care, in izmene si cu parul in mana iesisera sa ne tina piept
   Oile rup gardul subred si cu magarul in frunte, care ragea  cumplit- incep o retragere,, controlata", pe culmea dealului.Striga un cioban mai curajos
             -No ba nebunilor,care sunteti ba in mijlocul noptii.....tulai doamne..?.
              -Noi suntem bade .Am venit sa te eliberam.....
              -Da de cine ,oameni buni ca nu-i nima pe aici?
              -Apoi asa ne-au spus sefii, ca v-a ocupat inamicul....
              -Tulai doame,oameni cu carte si asa mincinosi...mergeti ba copchi si va culcati ca nici dracu nu-i pe dealurile astea.....
              -Bine bade, om merge daca zici matale.....
   Am luat de bune ce ne-a spus ciobanul. Ne-am regrupat si am pornit iarasi spre locul .....pentru noi.. locul fagaduintei   !  Tabara  Daia
                 Am aflat cateva zile mai tarziu ca, in acea noapte am trecut cu totii un important test psihologic!!
                                            Posibil ca asa o fii fost!!!
             




marți, 12 aprilie 2011

Va ordon:mancati cartea..

............suntem pe platoul,colegiului,in formatie de plutoane ,companii,batalioane-doua batalioane .Viitoarea promotie de elevi a Colegiului militar D.Cantemir-Breaza.
       Dupa cum lesne se observa ,o promotie  consistenta. Ma regaseam si eu pe undeva prin B2 .-Cp.6
 Comandantul colegiului, un general inalt,cu o voce grava ,ne vorbeste cu ocazia inceputului de an scolar.
       -Dragi elevi  .....................si toate cele care se spun, cu o asemenea ocazie. Incheie cu:
        -Pe intreaga Vale a Prahovei , nu exista liceu mai bun! Sa nu ma faceti de rusine!
                                  -  Va ordon- sa mancati cartea !!!
   Nu  am inteles pe moment, cam cum ar trebui traduse cuvintele generalului !  Nu va trece mult  insa si semnificatia celor ce auzisem,ne va bubui in urechi si in suflet-mult prea tare!!
   Ziua 5-6 ore de curs.  De la 8 la 14 ,inclusiv sambata. Dupa masa de prinz ,1-1.5 H odihna. Dupa amiaza ,studiu individual , la clasa pana la ora 20. Obligatoriu ,controlat si directionat de profesori,ofiteri si elevii din an mai mare,desemnati in acest scop
        Profesorii, responsabili cu materiile de baza, adica :mate, romana, fizica ,limbi straine(latina,engleza,rusa),chimie, stiinte naturale-asigurau prin rotatie, dupa amiaza,ore de consultatii.
           Incepem foarte rapid, sa luam primele contacte cu profesorii,Cat eram de pufosi, realizam foarte clar un lucru : am cam sfeclit-o. Fiecare in parte, de prin locurile  din care veneam ,eram,ca sa zic asa, vedete locale. Adica ,premianti. Acum realizam ca ,foarte putini vom promova anul ,aici.
           Intra proful de mate(casalotul-botezat de noi) Nu prea inalt,brunet-brunet,pretentios in tinuta si coportament.
           - Buna ziua elevi ,cu mine veti face timp de patru ani-cei car veti rezista- matematica. LA MINEE ,TRECE DOAR CINE STIE!!. Cu astea fiind zise ,sa mearga la tabla X,Y,Z.  Ies condamnatii .Don profesor isi baga nasul intr-o culegere de probleme si zice;
             -Scrie ba ...si incepe sa turuie... Saracutul de la tabla, nici macar sa noteze enuntul exercitiului  nu mai putea.... Cert este ca, asa cu bunavointa inceputului, s-au pricopsit cu cate un 4 si al destept ..un 5
    In felul acesta, a debutat intalnirea cu spaima colegiului ,Situatia cam asa va fii ,ridicata insa pe trepte superioare  fo 3,5 ani. Ne vom mai intalni cu personajul respectiv in, aceasta poveste., EL este omul care mi-a produs cosmaruri timp de 4ani de zile si apoi inca, sa zicem 30 de ani dupa.!!
    Intra in scena,Marioara, profa de rusa. Numele este real. Ma abtin sa-i scriu si celalalt nume,desi tare asi vrea.Nu am mare incredere in calitatea povestilor mele si mi-ar parea rau, sa-i terfelesc numele-- cu rezonanta literara. Cum deschide usa ,ramanem toti siderati. Parca a intrat un inger!Frumoasa de traznea. Nenorocirea insa, avea sa se abata repede pe capul nostru!. Deschide gurita si incepe sa vorbeasca ,cu o voce...doamne ,ce minune!   Ce minune ,dar ce nenorocire-vorbea NUMAI in ruseste-Dumnezeule mare! La finalul orei, face efortul si trece pe limba neaosa . Cu gurita ca o garoafa,zambind distrugator, ne spune suav ca :                - La orele mele ,vom vorbi ,NUMAI  in limba rusa !  Aoleo,mama!. La cata rusa stiam eu, bineinteles ca, nu pricepusem nici macar o iota ,din ce gangurise frumoasa, aproape o ora.       Intre paranteze, trebuie spus ca, datorita unei situatii familiale, in clasa a VIa  am schimbat localitatea. Am venit cu franceza ,a trebuit sa continui cu rusa.E de la sine inteles ca, nu stiam nici una nici alta . Pentru nivel avansat. 
    Este cazul, sa vedem cu cine voi face si limba romana. O domnisoara dragutica, pretentioasa si la care aveam oarece ..trecere. Vorbeam bine ,scriam corect (nu ca acum),ma descurcam onorabil la gramatica.
    Problema -i ca,dupa o perioada ,a fost inlocuita.  Nu definitiv. Va reveni.  A fost inlocuita cu ..Acceleratul !!
  Un tip inalt,dezordonat. Nici-odata nu-si facea pantofii. Erau scalciati,ca niste barcute.    La ora 8 fara 4 minute, era in capatul platoului.
La 8si un minut, intra in clasa.Potriveam ceasurile dupa el. Tipul, era cu aerul curat . Indiferent de vreme ,vara iarna ,geamul de langa catedra trebuia sa fie deschis larg.
     Cu el ,ora se desfasura cam asa :
            -Ce avem azi? Deci ,,Baltagul"  Daa  ...X  -ai citit romanul?  -Stiti ..nu tot! Stai jos 2.Y  -ai citit?   nu! Stai jos 2
             -La revedere, ne vedem data viitoare !  Pleca la fel de vijelios ca un ..accelerat.
      Stiintele naturii. Specialitatea dirigintelui, adica mai concret spus  a lui,,Mitocondria" sau ,,Caramida de baza a vietii:"dupa caz   . Un om foarte spilcuit,pretentios, dar cu un suflet mare!
       La fel ca toti ceilalti insa,materia lui era cea mai importanta,era baza. Drept urmare, va spun fara nici-o exagerare ca, replicam ADN -ul chiar daca ma sculai in miezul noptii. Combinam grupele sanguine,faceam operatii pe celule,incrucisam rase si specii, mai ceva ca savantii ce cauta acum viata in cosmos , desi este evident si pentru un fotbalist ,ca nu o vor gasi .
      -Sa nu uiti elev Mitocondria -caramida de baza a vietii!  Si noi promiteam solemn, ca nu vom uita. Drept urmare,ca sa fim siguri ca nu vom uita l-am botezat-Mitocondria.
       Limba engleza. O doamna venerabila. Dupa doi ani ,ne conversam fara probleme in engleza. A iesit la pensie si a inlocuit-o V---t. .Domisoara ,tanara absolventa,frumoasa si apropiata de sufletul nostru.
       Pot spune, fara ezitare, ca o iubeam. Nu doar eu ,toata clasa si nu numai! Ne aducea magnetofonul pentru lectii. Puneam muzica si toti gramada in jurul ei la catedra. Garantat in urmatorii doi ani(3-4) am uitat tot ce invatasem in anul1-2. Dar era cert. Toti o iubeam!
========    Chimie - dumnezeu s-o odihneasca. Am aflat ca s-a stins, desi nu era chiar in varsta. Numai de bine. Sigur, toti o pastram in  gand ,ca pe o persoana deosebita. +.
              Revenim la mate.:
                      Casalotul , avea pentru noi doar doua cuvinte de mangaiere: prost si destept              Sa nu va imaginati ca ne impartise in juma /juma. Nu . Azi erai  prost,maine destept,dupa caz.. Sigur, predomina prima varianta  . Voi rezuma :rezolvai manualul, atingeai la sfarsit de trimestru/ an ,mult ravnitul 5  ca sa treci clasa . Lucrai ceva de prin culegerile de probleme, de care cred ca nu se despartea nici in somn , erai elita 6-7 .Aveam in clasa doi  maxim trei care puteau spune ca scot media 7
         In anul I sapte repetenti. Dintre acestia -un copil de colonel de securitate si unul de ambasador. Nu conta la Casalotul.Nimeni nu intervenea la acesta!
          In anul II inca cinci repetenti. Va imaginati ce insemneaza asta? In LM nu se repeta anul. Ramaneai -plecai.
          Pe la inceputul anului III Casalotul ne face o marturisire.
             -  Voi  veti absolvi!! Daca eu, v-am adus pana aici, insemneaza ca meritati sa absolviti.
         Nu stiu cum sa va spun . Parca a rasarit un curcubeu peste capul nostru.A urmat studiu nu gluma si in urmatorii ani,dar nu mai era nenorocita de sabie de-asupra capului.
           Trece timpul si vine bacul  - Mate ,Romana,Biologie-am ales eu, sa-l fac fericit pe diriginte!
        Comisia era formata din profesori straini ,chiar si din Bucuresti.
            Limba Romana,trec fara probleme cu note mari scris si oral. Biologia-nota maxima cu felicitari din partea profesorului examinator.
           Mate scris-merge.Subiect din manual,deci fara probleme deosebite .
           Mate oral. Casalotul, rasturnat intr-un scaun, doar ne privea printre gene. Nici-o vorba. Trag biletul.
           Subiect usor,din manual.Umplu tabla ,mai dau si in gropi in viteza si exuberanta.Profesorul examinator-strain de liceu ,zice:
                    -Felicitari, nota 8
           Casalotul,se misca in scaun si zice rar:
           -La mine, asta a fost doar de   5,30    . Examinatorul consternat:- Nu se poate! - Intreaba-l
!!                         Carcotasi - postez oricand  DIPLOMA DE BAC