INTERNAȚIONAL

                       Ucraina fierbe. Cele mai mari manifestații de la Revoluția Portocalie
Câteva zeci de mii de susţinători ai acordului cu UE  s-au adunat luni seară în centrul Kievului, după ce fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko a intrat în greva foamei în semn de solidaritate cu cei care protestează faţă de respingerea acestui acord.  Cu o zi înainte, zeci de mii de persoane se adunaseră în centrul capitalei, cea mai mare manifestaţie de la Revoluţia Portocalie din 2004.
Ucraina fierbe. Cele mai mari manifestații de la Revoluția Portocalie“Încep greva foamei pe termen nelimitat pentru a-i cere preşedintelui Viktor Ianukovici să semneze acordul de asociere cu UE”, a comunicat Timoşenko prin intermediul avocatului său, Serghei Vlasenko. Timoşenko se află în detenţie după ce a fost condamnată pentru abuz de putere. UE a condiţionat semnarea acordului de asociere de eliberarea Iuliei Timoşenko.
 Opoziţia proeuropeană din Ucraina a organizat o serie de manifestaţii pentru a denunţa refuzul Kievului de semnare a acordului cu Uniunea Europeană.
 Uniunea Europeană a comunicat că oferta de semnare a acordului la summitul de la Vilnius rămâne valabilă. “Oferta de semnare a acordului de asociere şi de creare a unei zone de liber-schimb rămâne valabilă”, au anunţat, într-un comunicat comun, preşedinţii Consiliului European şi Comisiei Europene, Herman Van Rompuy şi Jose Manuel Barroso.
 Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, aflată în arest, a anunţat luni seară că începe o grevă a foamei “în semn de solidaritate” cu manifestanţii.
 ”Am început o grevă a foamei pe termen nelimitat pentru a cere lui Ianukovici să semneze acordul cu UE”, a declarat Timoşenko într-o scrisoare citită de avocatul său, Serghei Vlasenko, în faţa manifestanţilor reuniţi în centrul Kievului.
Mii de opozanţi pro-europeni au manifestat în ultimele zile în mai multe oraşe ucrainene, mai ales la Kiev, pentru o protesta faţă de această decizie luată, conform opoziţiei, sub presiunea Rusiei.
Adunările au fost marcate de confruntări cu poliţia care a recurs la bastoanele de cauciuc şi gaze lacrimogene, conform opozanţilor.
 Autorităţile ucrainene au afirmat că gazele lacrimogene au fost utilizate de către manifestanţi şi nu de către poliţie. Partidul de opoziţie Udar a afirmat la rândul său că instigatori necunoscuţi au lansat grenade cu fumigene şi au folosit gaze lacrimogene împotriva poliţiei.
Guvernul ucrainean a decis brusc săptămâna trecută să renunţe la semnarea acestui acord istoric între fosta republică sovietică şi UE, explicându-şi decizia “exclusiv prin motive economice” şi subliniind că aceasta nu pune la îndoială orientarea europeană a ţării.
 Însă opoziţia acuză guvernul că a cedat presiunilor Rusiei.
 Rusia, destinaţia unui sfert din exporturile ucrainene, presează Ucraina să adere la Uniunea vamală formată de Moscova cu alte state foste republici sovietice.