Google Website Translator Gadget

sâmbătă, 22 martie 2014

Ucraina: Rusia poate conecta Transnistria cu Crimeea și Abhazia

Iordachescu Ionut / 22 MARTIE, 2014 / 11:02 
Ministrul de de Externe al Ucrainei, Andrii Deșcița, susține că situația din Transnistriareprezintă o preocupare pentru Ucraina și pentru întreaga Europă, declarația a oficialului ucrainean care vine în contextul anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Federația Rusă.
"Situaţia din Transnistria constituie o mare preocupare, nu doar pentru Ucraina, nu doar pentru R. Moldova, ci şi pentru Europa", a declarat Deşciţa, în cadrul unei conferinţe de presă, la Bruxelles, conform Mediafax.
"Rusia poate decide să conecteze Transnistria cu Crimeea şi cu Abhazia", un teritoriu separatist din Georgia ocupat de forţele ruse, "şi să formeze un coridor care ar crea o zonă de destabilizare puternică în Europa", a avertizat şeful diplomaţiei ucrainene. Trebuie să "evităm" această situaţie, a adăugat el.
Întrebat dacă există un "plan B" pentru o eventuală intervenţie a Rusiei în estul Ucrainei, ministrul a anunţat că ţara sa se va apăra militar, întărind astfel declarațiile premierului ucrainean, Arseni Iațeniuk.
"Noi vom apăra acest teritoriu, este planul nostru B", a subliniat el. "Poporul ucrainean nu poate fi împiedicat să-şi apere patria", a afirmat Deşciţa.
Transnistria este o regiune pro-rusă din nord-vestul Republicii Moldova, țară de care s-a despărțit în 1992, în urma unui conflict militar. Trupele pro-ruse au fost ajutate în disputa cu forțele Chișinăului de armata a 14-a a Rusiei. Federația Rusă menține și în prezent trupe pe teritoriul republicii separatiste, în ciuda protestelor venite dinspre Chișinău. Organizația pentru Securitate și Comunicare Europeană (OSCE) conduce un format de negociere 5+2 cu privire la situația Transnistriei, dar fără să înregistreze vreun
- See more at: http://www.dcnews.ro/ucraina-rusia-poate-conecta-transnistria-cu-crimeea-i-abhazia_439723.html#sthash.xNkwtXQ0.dpuf

miercuri, 19 martie 2014

Photo