Un raport prezentat public în această săptămână, joi, de oficialităţile militare americane, a confirmat incidentul aviatic petrecut la sfârşitul lunii trecute în Marea Neagră, anunţă publicaţia electronică Internaţional Business Times.
Raportul a confirmat apropierea periculoasă, la circa trei metri unul de altul dintre un avion de vânătoare rusesc şi un avion spion american în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre. Incidentul petrecut pe 30 mai, luna trecută, deşi relatat de presă pe surse nu a fost prezentat oficial decât acum. La vremea respectivă, CNN arăta cum un avion cu reacţie rusesc, zburând la aceeaşi altitudine, s-a apropiat periculos de un avionul spion american, făcând câteva manevre agresive înainte de a părăsi aria din spaţiul aerian internaţional în care zbura. Tot CNN comenta că nu s-a confirmat de către guvernul american dacă s-au luat măsurile diplomatice necesare pentru rezolvarea incidentului.
Un incident similar a avut loc în luna aprilie, când un avion american RC-135U într-un zbor de rutină deasupra Mării Baltice a fost interceptat de un Flanker SU-27 rusesc. Incidentul, care a avut loc în spațiul aerian internațional la nord de Polonia, a fost conform relatărilor descrise de oficialii Pentagonului drept "nesigur și neprofesionist" din cauza "manevrelor agresive", efectuate de pilotul rus, "în imediata apropiere a aeronavei și vitezei ridicate la care s-a produs".
Tot l-a începutul acestei luni, marina SUA a prezentat un video care arăta cum un avion SU-24 rusesc zbura pe lângă distrugătorul american antirachetă USS Ross în Marea Neagră. Ce nu s-a spus şi s-a aflat tot pe surse, este că avionul respectiv, specializat în război electronic, a paralizat toată aparatura de comunicaţie de la bordul respectivei nave.
Tot ce s-a declarat oficial a fost faptul că nava americană ce se afla în apele internaţionale, nu a acţionat agresiv şi a continuat misiunea planificată.
În această săptămână luni, marina SUA a difuzat un videoclip, care prezenta două avioane neidentificate ce zburau deasupra zonei în care se desfăşura un exerciţiu maritim al NATO, cu zeci de nave şi aeronave, în apele internaţionale din Marea Baltică.
Conform unui raport recent al Reţelei Europene de Leadership, avioanele cu reacţie ruseşti au sporit hărţuirea avioanelor de recunoaştere ale SUA şi NATO prin zboruri agresive în apropierea acestora şi simulare de "atacuri în picaj" asupra lor.
Raportul concluzionează, că toate aceste evenimente creează o imagine foarte îngrijorătore, compusă din încălcări ale spaţiului naţional aerian, manevre aviatice periculoase, coliziuni în aer evitate în extremis, întâlniri de gradul I pe mare, simulare de atacuri şi alte acţiuni periculoase ce au loc frecvent, pe un areal geografic amplu.
Deşi încă nu se cunosc adevăratele intenţii ale Rusiei, toate aceste manevre sunt percepute ca periculoase de SUA şi aliaţii săi din NATO iar măsurile de răspuns nu vor întârzia să apară.