Şocantul ordin a fost dat ca răspuns al miniştrilor britanici care au avertizat Rusia că este pe punctul de a face situaţia din Orientul Mijlociu "mult mai periculoasă". Informaţia a fost furnizată de ediţia online a ziarului Daily Express.
Avioanele de vânătoare ale RAF (Royal Air Force ) vor fi înarmate cu cele mai avansate rachete aer-aer cu rază mică de acţiune, iar piloţilor britanici şi celor din NATO li s-a acordat permisiunea să lupte pentru viaţa lor, dacă sunt atacaţi de forţele aeriene ale lui Vladimir Putin.
Surse din rândul ofiţerilor superiori din domeniul apărării au spus că piloţii britanici sunt susceptibili de a fi implicaţi mai devreme sau mai târziu într-o luptă pe viaţă şi pe moarte cu avioanele ruseşti în spaţiul aerian din Orientul Mijlociu. Vorbind duminică pentru Daily Star, o sursă a declarat: "Avem nevoie să-i protejăm pe piloţii noştri, dar, în acelaşi timp suntem conştienţi că vă vom fi cu un pas mai aproape de război. Va fi de ajuns ca un singur avion să fie doborât într-o luptă în aer şi toate datele problemei se vor schimba."
Avioanele Tornado ale RAF vor fi înarmate cu până la patru arme supersonice, care costă 200.000 de lire sterline fiecare şi sunt capabile să distrugă orice aeronavă în aer. Rachetele pot zbura cu de trei ori viteza sunetului şi se ghidează după ţinte cu ajutorul unor detectoare de căldură în infraroşu. Fiecare dintre ele este umplută cu 10 kilograme de explozibili de mare putere şi poate fi programată să explodeze la impact sau la o anumită distanţă de ţintă.
”Nimeni nu ştie ce vor face ruşii în continuare. Nu ştim cum vor reacţiona în cazul în care vor veni în contact cu un avion din Vest.”, a concluzionat o sursă din armată. Piloţii RAF au fost instruiţi să evite contactul cu avioanele ruseşti, dar au fost avertizaţi să fie pregătiţi pentru a riposta dacă sunt atacaţi. Sursa a mai explicat că atunci când avioanele zboară la viteze supersonice, spaţiul aerian devine foarte repede aglomerat, astfel că ar putea exista o coliziune în aer sau un pilot rus ar putea fi doborât din greşeală.
Echipajele britanice au lansat mai mult de 250 de bombe asupra ţintelor aparţinând Statului Islamic (ISIS) din Irak. Secretarul de Stat al Apărării, Michael Fallon a declarat că guvernul va încerca să convingă Parlamentul să extindă campania de bombardamente şi în Siria. El a spus că a fost "ilogic" să fie atacaţi luptătorii Statului Islamic din Irak, dar nu şi din Siria.
Se pare că acest ordin a fost emis ca urmare a controversei apărute în legătură cu doborârea unui avion MIG 29 în spaţiul aerian turcesc, lucru nici confirmat dar nici infirmat de părţile implicate.
 NEWS !!

Zone în care activează PKK în Irak şi Turcia – bombardate de aviaţia turcă

avioane turceşti. foto karadenizAvioane militare turceşti au efectuat raiduri aeriene asupra zonelor în care activează militanţii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), la o zi după ce gruparea a declarat un armistiţiu unilateral.
Potrivit unui comunicat al armatei turce, au fost atacate obiective din sud-estul Turciei şi din nordul Irakului, 49 de persoane fiind ucise.
Mişcarea kurdă PKK a ordonat luptătorilor săi să înceteze toate operaţiunile militare,la câteva ore după atacurile din capitala Turciei, Ankara, soldate cu moartea a 86 de persoane şi rănirea altor 120.
Gruparea a emis un comunicat în care subliniază că forţele PKK nu vor iniţia niciun fel de acţiuni ofensive, cu excepţia cazurilor în care vor fi atacate, potrivit BBC.
www.bbc.com