Militarii britanici din Batalionul 3 "The Rifles" au participat la mai multe antrenamente în SUA, la care au folosit un tip de camuflaj, denumit "Vatec", care nu poate fi reperat nici măcar cu ajutorul undelor infraroșii sau de dispozitivele de detectare termică, scrie Descoperă.ro.

Materialul, folosit sub forma unei pelerine asemănătoare cu cea care poate fi observată în seria de filme "Harry Potter", va fi îmbunătățit în așa fel încât să poată imita modul în care moluștele reușesc să se camufleze și să se apere de prădători. Ele au această capacitate, deoarece pielea lor conține cromatofori (celule care conțin pigment colorant), care își schimbă culoarea în momentul în care animalul simte că ar putea fi atacat.

Oamenii de știință americani au încercat să reproducă acest proces natural, pe care ei l-au denumit "modulația aparenței vizuale", dezvoltând un nou tip de material, compus din mai multe straturi. Primul dintre acestea conține celule sensibile la lumină, care pot detecta culorile din împrejurimi. Urmează apoi o membrană transparentă flexibilă, un strat cu diode de silicon, un alt strat, care reflectă particulele de lumină și, în cele din urmă, suprafața exterioară, compusă din elemente care își pot schimba culoarea.

Noul material inventat are capacitatea de a imita culorile din mediul înconjurător, numai în momentul în care elementele care alcătuiesc stratul superior sunt încărcate electric. Acest proces se realizează folosindu-se coloranți sensibili la căldură, ce își pot schimba structura în numai două-trei secunde.

"Vatec" reprezintă un concept dezvoltat de o echipă de cercetători din cadrul Universității din Illinois și ai Insitutului Tehnologic din Massachusetts, SUA. Oamenii de știință susțin că, în cel mult cinci ani, tehnologia inventată de ei va fi folosită nu numai pentru a camufla soldații de pe câmpurile de luptă, ci și vehiculele militare.